Megpróbálom leírni mit jelent számomra az hogy most Magyarországon lehetek válogatott, mit jelent számomra a Spring Cup, és mit jelent számomra a VÁLOGATOTTSÁG .
Igen, csupa nagybetűvel. Számomra ez az a pont ahonnan csak egy dolog van feljebb egy sportoló életében: valamelyik világverseny megnyerése !!! Miért is mondom ezt. A magyar válogatottat minden sportban a sportág legjobbjai és példaképei kell, hogy alkossák. Attól példakép valaki mert mind emberileg úgy viselkedik, mind a sporthoz úgy áll hogy arra nem lehet panasz. Itt beszéljünk egy fogalomról: Sportemberhez méltó viselkedés. Ezt  a fogalmat sokan nem vagy nem akarják érteni. Szerintem az a sportoló viselkedik sport emberhez méltóan, aki mind a sport mind a magán életben példamutatóan az ember és sporttársait tisztelve viselkedik. Nem nézi le a nála „gyengébb” képességű, kezdő, fogyatékos vagy egyszerűen csak más embereket, sportolókat hanem viselkedésével hozzá állásával még serkenti is őket a minél jobb eredmények elérésére. Példát mutat az ifjúságnak és a feltörekvő játékosoknak, valamint szigorúan veszi az esélyegyenlőség elvét, ezért élenjár a dopping elleni törekvésekben.
                Véleményem szerint a válogatottság egyik alap elve kell hogy legyen ez a hozzá állás. Én magam ilyennek tartom, aki szeretne minél tökéletesebben megfelelni ezeknek a kritériumoknak. A másik fele az hogy a válogatottság 2 dologgal jár. Az egyik hogy ez egy ÓRIÁSI megtiszteltetés kell hogy legyen mindenki számára. A „Profi” rutinos válogatottaknak azért mert megtartani a válogatottságot, és hogy újfent képviselheted hazádat és sporttársaidat, legalább olyan nehéz mint elérni, az újoncoknak meg azért mert ezentúl felnéznek rájuk azok akik utánuk következnek a sorban és reményt adnak azoknak akiknek még nem sikerült.
A másik hogy ezután felelőséggel tartozik minden válogatott azokkal szembe akiket képvisel. Nem teheti meg azt hogy nem veszi komolyan, és nem teszi oda magát 100%-ék felett. Amíg a válogatott tagja mindent alá kell vetni ennek a hozzá állásnak. Nem lehet kihúzás sértődés semmi ilyesmi. Annak a játékosnak aki ennek nem tud vagy nem akar megfelelni nincsen helye a válogatottban. Fontos hogy ezeknek a viselkedési és hozzáállásbeli normáknak nem csak a játéktéren, hanem a válogatottság elnyerésétől folyamatosan  minden percben meg kell hogy feleljen a játékos.
Az hogy Magyarországon lehetek újra válogatott, az egyik nagy vágyam beteljesülése. Életem első világkupa (WDF) döntőjét olyankor kellet játszanom, amikor a magyar játékosok többsége kint volt a soft EB-n. Így az a maroknyi magyar aki látta az aznapi játékom és az önfeledt szurkolásával lökött előre a döntőig, láthatta azt hogy mit jelent ha szurkolhatsz valakiért aki érted is játszik. Életemben nem játszottam még olyan lelkesen és önkívületben mint akkor. Nagy dolog lenne, ha ezen a válogatott versenyen hasonló élményben lenne része a magyar válogatottnak. Rettentő nagy segítség ha a magyar virtus mögötted áll.
                A Spring Cup-ról sokaknak az a véleménye hogy hülyeség, hiszen nem pontszerző nem kapsz érte semmit ne számít semmilyen ranglistába sem. Ez mind igaz de nincsen még egy olyan verseny ahol annyi a saját országában TOP játékosnak számító versenyzővel mérheted össze a tudásodat, sok-sok legen keresztül mint itt. Egy ilyen versenyen jól szerepelni, akár megnyerni felér egy Winmau Master kvalifikációval. Ráadásul a külföldi szaksajtó mindig figyelemmel kíséri a történéseket. Aki ezen a versenyen maradandót tud alkotni ( pl.:  vasárnap a legjobb nyolc közé kerül ) annak minden reménye meg van ahhoz, hogy nemzetközi mezőnyben is folyamatosan a helyét.
Végezetül én mindent meg fogok tenni azért hogy a tőlem telhető legmagasabb színvonalon képviseljem hazámat és a magyar dartsos közösséget.

Hozzászólások