Szuper évkezdet, minden szemszögből nézve

A 2018-as esztendő több szempontból is új dolgokat tartogathat Székely “Penge” Pál számára. Részben azért, mivel már a Budapest Police SE játékosaként játszik ebben az évben, másrészt pedig azért, mert az egyesület teljes mellszélességgel Pali mögé állt, aki így megkezdheti profi karrierjének építését. Ahogy a Sportreggeli című műsorban is elhangzott: „A Budapest Police SE jóvoltából elkezdhetek egy olyan dolgot, ami minden magyar dartsversenyzőnek az álma: elindulhat a profi karrierem. Ettől az évtől nincs más feladatom, csakis a dartsszal foglalkozni, mindennap edzeni, minél több versenyen elindulni, és a lehető legjobb eredményeket elérni. Nagyon régen szerettem volna ezt elérni, itthon nagyon jól ment a játék. Az utóbbi három évben én voltam a magyar bajnok, úgy gondoltam, itt lenne az ideje kilépni a nemzetközi porondra. Viszont ehhez mindenképpen támogatóra volt szükség, mert olyan anyagi vonzatai vannak, amit saját zsebből nem tudtam volna finanszírozni. Ráadásul nem árt ezzel napi hat-nyolc órát foglalkozni, ha oda akar érni valaki az elitbe” – fogalmazott Penge.

A profi karrier első lépéseként Pengére rögvest egy szuperbajnoki döntő várt, ahol az ellenfele a Magyar Darts Ligát megnyerő – és a Győri DC topjátékosaként is jól ismert – Rucska József volt. Nagyon izgalmas összecsapásnak ígérkezett kettejük mérkőzése, főleg úgy, hogy a csata a hétvégi VI. Target Amatőr Kupa betétprogramjaként lett meghirdetve, vagyis garantálva volt a lelkes közönség jelenléte az Érd Arénában.

A két döntős személye garancia volt a jó mérkőzésre

Szombat délelőtt 10 órai kezdéssel csaptak össze a felek egy nagyon jó hangulattal körített találkozón. Az első leget Józsi kezdte, aki azonnal megpróbált Pengére nyomást helyezni egy 100-as dobással, ám utána három körön keresztül nem jöttek tőle a magas körök. Pali ezt azonnal kihasználva öt kör után már kiszállón volt, míg Józsi egy újabb 100-ast dobva sem került helyzetbe. Penge végül 45-ről szállt ki a 23. nyíllal, amivel brékelte is ellenfelét. A második legben aztán Pali elővette a profizmusát és egy olyan tizenhárom nyilas kört vágott oda, hogy csak na! Egy 94-180-121-70-es kombó után elsőre ment a 36 is, ezzel pedig már 2-0 volt a javára.

A harmadik legben Józsi 77-es kezdésére Penge egy 135-ös körrel tudott reagálni, ami után csak 60 pont feletti dobásokkal operált, míg Józsinál kétszer is becsúszott egy 60 alatti kör, ám a végére egy 119-es körrel már kiszállón volt, viszont Palit ez sem zavarta meg, mert 90-ről két nyílból kiszállva újabb bréket vert Józsira, ezzel pedig jelentős előnyre tett szert vele szemben. A negyedik legben mindkét játékos kicsit alacsonyan kezdett (Penge: 43-59; Józsi: 41-45), ám a harmadik körben Pali egy szép 174-es dobással indított, amire Józsi csak 26-tal tudott válaszolni, így újra a magyar bajnok került előnybe. Ez az előny pedig ki is tartott a végéig, mivel Józsi nem került kiszállóra, Pali pedig magabiztosan dobta két nyílból az 56-ot, így már 4-0 volt az állás.

Az ötödik legben Penge ismét nagyon jól kezdett, három száz pluszos dobása is volt egymás után, így kilenc nyíl után már 143-as kiszállón volt. Józsi azonban tudta tartani vele a lépést, és a meccs második 180-asát megdobva már ő volt kedvezőbb helyzetben. Pengének 40 maradt, míg Józsi 65-ről egy 1-14-Bull kombóval szépíteni tudott. A hatodik leget Pali rögvest egy 180-assal indította, amire ellenfele 95-tel reagált. Az előny tudatában Penge két körben 60 körüli értékeket szórt, míg Józsinak kétszer is jött a százas. Pali a negyedik körben dobott egy ton-t, amivel már kiszállón is volt. Józsi 147-ről 52-re dobta le magát, míg Penge 102-ről 58-at hagyott magának, amit aztán két nyílból meg is oldott, így már 5-1 volt az állás. A hetedik leget a győriek játékosa kezdte, aki egy 84-45-59-81-es kombóval indított, míg Pali 65-100-88-24-gyel startolt. Józsi 232-ről egy szép 135-ös körrel 97-et hagyott magának, míg Penge 224-ről 77-tel 147-re maradt. Józsi a 97-et tanári módon (19-54-24) oldotta meg három nyíllal, így egy újabb leget szerezve Pali ellen.

A nyolcadik (mint aztán később kiderült, hogy ez volt az utolsó) legben Pali ismét villantott és két 100+-os körrel gyorsan elhúzott. Józsi azonban tapadt, amennyire csak tudott, és a negyedik-ötödik körben egy 100-140-es sorozattal utolérte Pengét, aki ekkor már kiszállón (150 ponton) volt, míg a győri játékos 130-ra dobta le magát. Pali ekkor 78-cal 72 pontot hagyott, míg a győri versenyző 130-ról 70 pontra ért le, de már nem volt lehetősége kiszállóra dobni, Penge ugyanis 72-ről 12-20-D20-szal kidobta magát, amivel a mérkőzést 6-2 arányban megnyerve megvédte a tavaly megszerzett szuperbajnoki címét.

Penge magabiztos játékkal védte meg a tavaly megszerzett szuperbajnoki címét

A mérkőzés statisztikája is nagyon sokatmondó:  Pali 84,91-es meccs- és 100,75-ös első kilencnyilas átlaggal végzett, míg Józsi 73,73-as átlagot és 66,08-as első kilenc nyilat dobott. Penge 60%-osan kiszállózott (6/10-es mutató), míg a győriek kiválósága 50%-on (2/4) végzett. Ami Penge mellett szólt még, hogy két alkalommal el tudta venni ellenfele kezdését, ez pedig voltaképpen el is döntötte a mérkőzés kimenetelét. Tizenhárom alkalommal dobott 100+-os kört, ebből kettő maximum, hét pedig 140+-os dobás (közte egy 174-es kör) volt. Józsinál tizenegy darab 100 feletti kör ment, amelyből egy 140+-os, valamint egy 180-as találat született.

Ez pedig a szuperbajnoki döntő teljes felvétele (a Darts Online csatornáról átvéve)

 

Mindent összevetve tehát tényleg egy nagyon jó évkezdésen vagyunk túl, de a java még csak most kezdődik. Január végén indulnak a PDC European Tour selejtezői, ahol természetesen Penge is indulni fog, valamint kezdődnek az OB küzdelmek, illetve a BDO-WDF ranglista-versenyek is. Nem beszélve arról a tényről, hogy az ősszel még egy hazai rendezésű Európa-bajnokság is vár ránk. Szóval van mit tenni, de ha sikerül mindent úgy megvalósítani, ahogy el lett tervezve, akkor ez az év lehet a Penge éve.

B.U.É.K!!!

 

Hozzászólások

By | 2018-01-09T15:56:46+00:00 január 8th, 2018|Az én Dartsom, Élménybeszámoló, Nektek-Tőlem, Pengéről, Rólam Online, Videók|

About the Author:

Leave A Comment