{jcomments on}A magabiztos sportolók eltérő módon gondolkodnak önmagukról és cselekedeteikről, szemben azokkal a sportolókkal, akik kevés önbizalommal rendelkeznek. Amit az edzések és versenyek során mondunk önmagunknak, jelentős mértékben befolyásolhatják a teljesítményüket. Megtanultuk, hogy a tudatosság nem egyszerűen csak a jó barátunk, hanem akár a testünket, és a gondolataikat is fegyelmezni kell, hogy képesek legyünk hatékonyan, hideg fejjel reagálni a versenyek felfokozott hangulatában.

 

Gyakori tévhitek a magabiztossággal kapcsolatban

„Valaki vagy magabiztos vagy nem!”
A magabiztosság kemény munka eredménye, persze nem fizikai, hanem mentális erőfeszítés, amely két módon nyilvánul meg: az előzetes sikeres, pozitív tapasztalatainkból teszünk szert bizonyos előnyökre, illetve túllépünk a múltbeli kellemetlen élmények negatív következményein.

„Csak a pozitív visszajelzés van építő hatással a magabiztosságra!”
Az újraértelmezett kritika, rosszindulatú vagy negatív megjegyzés is olyan kihívás elé állíthat, ami szintén fokozza a magabiztosságot. Tehát ahelyett, hogy hagynánk, hogy ezek a káros visszajelzések mentálisan gátoljanak minket, meg kell próbálni ezeket a javunkra fordítani.

„A siker mindenkit magabiztossá tesz!”
Vannak olyan sportolók, akik sikereik ellenére minden energiájukat a gyengeségeikre és múltbeli kudarcaikra összpontosítják. Így még a sikeres sportolók is korlátozhatják a jövőbeli sikereiket, ha nem elég magabiztosak.

„A kudarc és hiba tönkreteszi a magabiztosságot”
A sportot emberek űzik, és mivel nincs tökéletes ember néha a sportolók is követnek el hibákat Mégis, a hibák ellenére is léteznek magabiztos sportolók, hiszen ők szelektíven csak a javulásokra, előrelépésekre és pozitív élményekre összpontosítanak.

 

Hozzászólások