Sokan szokták tőlem ezt kérdezni. Sőt azt is szokták, hogy ez nem pénzkidobás? Nem, nem az !!!

 

Először is, ez a cikk azoknak fog szólni, akik sportként kezelik a Darts játékot, és versenyzők szeretnének lenne, vagy csak szeretnének minnél többet tanulni erről a sportról.

 

Kezdjük azzal, hogy nem kell sok befektetés ahhoz, hogy nemzetközi versenyen vegyünk rész, hiszen minden évben megrendezik a WDF-BDO pontszerző Hungarian Open versenyt. Ez egy kiváló alkalom, hogy a darts versenyzők ki próbálják magukat és tanuljanak.

 

Az évek folyamán rengeteg hazai játékostól halottam azt, hogy ő nem megy el a Hungarian Openre, mert nem fizet ki olyan sok pénzt a nevezésre azért, hogy egy mérkőzést játsszon. Na ezeknek a “versenyzőknek” üzenem, hogy soha sem lesznek versenyzők amíg így gondolkodnak.

 

Azért fontos részt venni, mert csak így tanulhatsz. Az OB-on már mindenkit ismersz, mindenkit láttál, kívülről tudod, hogy kitől mire számíthatsz. Egy ilyen versenyen rengeteg új játékossal, és versenyzővel találkozhatsz, aki ránézésre lehet jobb, de gyengébb is nálad. Nem tudhatod amíg oda nem állsz a tábla elé és le nem játszod a mérkőzést. Na az aki ezt bemeri vállalni és ott a tábla előtt mindent kihoz magából és csak arra figyel, hogy a legjobb formáját mutassa, na abból lesz a versenyző, még akkor is ha az első pár alkalommal az első körök valamelyikében kikap. De van benne kitartás és oda tud menni az ismeretlenbe és kitud állni bárki ellen.

 

Azok akik Soft nemzetközi versenyekre járnak, találkoznak egy fiatalemberrel, szinte mindig, aki mozgás sérült és enyhén mentálisan is sérült. Én sajnos a nevére nem emlékszem mert már régen voltam ilyen versenyen, de arra igen, hogy minden versenyszámban elindul, tudva azt hogy neki óriási hátránya van az egészségesekkel szemben, de mégis évről évre elindul az EB-n és oda áll a tábla elé, élvezi a játékot még akkor is ha az első körökben kikap és sosem lesz igazi esélye a teljes győzelemre. Azért maradt meg bennem ez a fiatalember, mert ez a küzdeni tudás, ez a verseny szellem na ez a versenyző ismérve.

 

Vissza térve a versenyen való részvételhez, mint tanulói állomás. Ezeken a versenyeken találkozhatsz más Darts kultúrákkal. Olyanokkal akik sokkal előrébb tartanak, mind technikában, mind mentális felkészülésben, nálunk. Ha megnézel egy angolszász vagy egy holland versenyzőt, azt veszed észre, hogy az átlag nem dobja sokkal jobban vagy egyáltalán nem dobja jobban, a tömeget, de a kiszállókat szinte azonnal. Azt is észre veheted ha figyeled őket, hogy mennyire stabilan és pontosan állnak némelyek a táblánál, és arra is találsz példát, hogy vannak akik kifejezetten ronda stílusban dobnak, mégis eredményesen. Én írogathatok itt a látottakról, de ezt mindenkinek saját szemével kell látni, mert csak abból tudja leszűrni a lényeget és átültetni a saját játékába.

 

Például én Prágában, most nagyon megörültem, hiszen láthattam a BDO legnagyobbjait test közelből. Például a Tv-ben mindig úgy tűnt, hogy Scott Waites nagyon előre dől és úgy dob. Itt láthattam, hogy semmivel sem helyezi jobban előre a testsúlyát mint a híresen egyenesen álló Darryl Fitton. És még sok ilyet tudnék sorolni. A lényeg, hogy ilyen dolgokkal csak is kizárólag nemzetközi versenyeken szembesülhetsz.

 

Azt is láthattam, hogy van olyan hogy a nagy játékosok is tudnak hibázni!!! 3 évvel ezelőtt amikor az első körbe, az akkori világranglista 6.-ik helyezett, Garry Thompson ellen kezdtem a prágai versenyt, nem igazán adtak volna egy garast sem a győzelmem lehetőségéért. Ennek ellenére nehezen de sikerült győznöm, és legnagyobb meglepetésemre, miután gratulált nekem Thompson, azt mutatta az angol barátjának, hogy nézd, hogy remeg a kezem. Úr isten gondoltam magamban. Ez az ember nem is tudom mióta játszik már? 6 éve folyamatosan ott van a Lakesidei VB 32-es döntőjében és neki remeg a keze, ellenem? Egy senki ellen aki 600 km-ről egy kis országból jött? És lásd, IGEN. Ott azon a verseny megtanultam azt, hogy mindenki legyőzhető ha ezt elhiszed magad is.

 

Ha nem megyek el erre a versenyre, vagy ha előtte nem próbálom ki magam többször is a Hungarian Openen, akkor sosem tudom meg hogy erre is képes lehetek !

Hozzászólások