Mindenki hibázhat! De ahhoz, hogy egy hibát többször ne kövessük el, fel kell tárni a hozzá vezető okok. Amint megvannak ezek a tényezők, máris korrigálni lehet őket. De annyi mindenre kell odafigyelni egy-egy verseny előtt és közben! Hogyan vonhatom mégis az irányításom alá?

Határozd meg a célodat!
Fontos különbséget tenni aközött, hogy mi a célod az eredmény szempontjából (első akarok lenni), illetve a teljesítmény szempontjából (meg akarom dönteni a rekordomat … mp-vel). Az elsőre legtöbbször nincs ráhatásod, hiszen sose tudhatod pontosan, hogy az ellenfeleid mivel készülnek, milyen dolgok jöhetnek közbe (időjárás, rossz eszköz…). Érdemes olyan célt magad elé tűznöd, amire neked van ráhatásod, mindig a saját teljesítményed lebegjen a szemed előtt!

Használj a feladatot megelőző rutinokat!
A profi sportolók, mielőtt ténylegesen is belekezdenének egy mozdulatsorba, fejben is lejátsszák azt. Minimum három ilyen általános rutin van a sportban. Először azok a rutinok, amelyek egy mozdulat kedvező formáját mutatják be, előrehaladva, egészen a versenyig. Például, ide tartozik, hogy mit kell csinálni a verseny előtti éjszakán, a verseny napján milyen előkészületeket kell tartani. Másodszor vannak azok a feladatot megelőző rutinok, amelyek azoknak a gondolatoknak és cselekedeteknek képsorait tartalmazzák, amelyekhez a sportoló ragaszkodik egy feladatsor végrehajtása előtt – például, amikor a teniszező pattogtatja a labdát a szerva előtt. Végül a hibát követő rutinok, amelyek abban segítik a sportolót, hogy a hibát hátrahagyva a következő feladatra tudjon koncentrálni a verseny során, például, amikor a golfos utánköveti a rossz mozdulatsort egy helyessel.

Forrás: http://www.sportpszichologusok.hu/

Hozzászólások