Az alap játékszabályokról nem írok így azokat ne is keressétek ebben a cikkben.

Ez a sport amit mi játszunk, egy néha már közhelynek hangzó fogalomra építi a szabályrendszerét és a viselkedési normáit, a FAIR PLAY !-re.

Ez az alapja mind a PDC mind a WDF viselkedési kodexének.

De hiszen maga a játék is ez alapján zajlik. Itt nem igazán lehet csalni, hiszen vagy megdobod amit kell a győzelemhez vagy nem dobod meg. Nincsen harmadik lehetőség. Független, tényszerű bíráskodás a táblánál és a kontroll lehetősége a játékosnak. Nincsen hol csalni !!!

Mégis egyes játékosok úgy gondolják , hogy vannak olyan eszközök viselkedési formák amikkel előnyre tehetnek szert.
Ezek egy része a szabályokon belül történik és hívják taktikának. Másik része a szabályok tudatos megszegésével próbálkozik és ezt hívják nem sportszerű viselkedésnek vagy jogosulatlan előny szerzésnek.

Kezdjük az utóbbival. A sportunk annyiból hátrányban van más főleg az olimpiai sportágakkal szembe, hogy a nemzeti szövetségek nem elég erősek anyagilag ahhoz, hogy az olimpia szellemében kezeljék és vizsgálják a Dopping ügyet.
A dopping lényege hogy bizonyos szerek és vegyületek használatával olyan lehetőségekre tegyen szert a használója ami a többiekkel szemben előnyt jelent.
Ilyen lehet például a stressz és kézremegés minimalizálása, megszüntetése, az eufória előidézése, hogy ne vonja el a figyelmet semmi, de ilyen lehet az is hogy a koncentrációnkat elősegítsük valamilyen szerrel.

Ezt a felsorolást nézve mindenki felteszi a kérdést:” Ez miért jogosulatlan előny?”. Hiszen ezek a dolgok tényleg elősegítik a győzelmet, ezeket próbálja mindenki megoldani.

Igen így igaz. Ezek a dolgok azok amiket ha egy sportoló, versenyző tud irányítani, akkor nagymértékben megnő a győzelmi esélye. Csakhogy ha ezt tiszta tudattal, edzés módszerekkel, edzésmunkával, és saját maga formálásával éri el, és nem egyéb „adalékanyagokkal”, akkor ez SPORT TELJESÍTMÉNY nem pedig programozott CSALÁS ! ( A Doppingról részletesebben később írok majd ha valakit érdekel )

Sportszerűtlen viselkedés sajnos a darts versenyen is előfordul. Ilyen előfordul a nézőközönségben is és a játékosok között is. A nézőktől még elfogadható bár a nemzetközi szinten ezt tőlük sem tolerálják, sőt a biztonságiak ki is kísérik őket. A nézői oldalról a sportszerűtlen viselkedés abban nyilvánulhat meg ha szándékosan a dobás sorozat közben hangosan, célzatosan beszól. A játékosoknál ez már több módozatban előjöhet:

1.A táblától a dobótérben jön vissza az ellenféllel szembe.

A szabály azt mondja ki hogy vagy az író mögött vagy a az íróval ellentétes oldalon de a dobótér mellet szabad csak vissza jönni.
Ennek ellenére sokan megpróbálják ezzel a trükkel kihozni a sodrukból az ellenfelet. Volt olyan magyar játékos aki kezdőként használta ezt a trükköt. Ráadásul nyerte sorra az OB fordulókon a mérkőzéseket és kinézett neki egy válogatott szereplés. Ekkor mondták neki hogy amíg nem hagyja abba ne is álmodjon a válogatottságról.

2.Toporog és mormog, nagyokat sóhajt közvetlenül a játékos mögött, csörgeti a nyilat, hangosan kommunikálja a történéseket.

Ide is vonatkoztatható szabály ami azt mondja ki hogy minimum 0,5-1 méterre kell állni a dobójátékos mögött és ott nem szabad olyan cselekedeteket végezni ami megzavarhatja a dobó játékost. Sokszor előfordul hogy valaki ott toporog a dobó játékos mögött és egyszerűen nem bírja kivárni míg rákerül a sor és olyan közel áll, hogy amikor a dobó játékos ki áll valamilyen okból akkor neki megy a mögötte állónak. Ez lehet szándékos is és véletlen is ( önuralom hiány ) de mindenképpen szabálytalan. Természetesen ez a közönségre nem vonatkozik de ők távolabb is vannak.

Egyesek szerint ide tartozik egy másik viselkedési forma is:

Amikor a dobó játékos az ellenfél tempójához képest lassan megy oda a táblához és veszi ki a nyilat, és ezt sokan zokon veszik hiszen ők már a dobóvonalon állnak és várnak.

Itt is van egy szabályszegés de nem a nyilat a táblából kivevő játékosnál, hanem az ellenfélnél. Ugyan is a szabály azt mondja ki, hogy a eldobás után szándékos időhúzás nélkül folyamatos mozgásban kell a dobóteret elhagyni, és nincsen meghatározva a sebesség, hiszen az mindenkinek más és más. És itt jön a szabály másik fele: „ A Dobó játékos akkor állhat a dobóvonalra ha a dobótér üres !”.
Minden Játékosnak meg kell tanulni kivárni a sorát és alkalmazkodni az ellenfél játék stílusához. Ismerünk olyan játékosokat akik képesek dobóállásban tölteni még azt az időt is amíg az ellenfele megnézi hol tart a mérkőzéslapon.
Amúgy ez egy TAKTIKAI elem is lehet. Pontosan azért mert vannak játékosok akik türelmetlenek így azokat zavarba lehet hozni ha hozzájuk képest jóval lassabban dobunk. Ezt fel kell tudni dolgozni hiszen vannak olyan játékosok akik eleve nagyon lassan dobnak és ellenük is tudni kell alkalmazkodni.
De itt is vannak azért sportszerűtlen viselkedési formák. Hiszen vannak olyanok akik ezt megtetézik szándékos időhúzásos dolgokkal. Pl.: Minden körben kérdez az írótól mikor kiveszi a nyilakat; Szándékosan elejti a nyilat hogy még húzza az időt; stb.
Ezek szintén szabálytalanságok amiket figyelmeztetés után büntetnek.

3.A dobójátékos már eldobta az első nyilat és az ellenfele ekkor szól az írónak, hogy hibát vétett.

Ez az egyik magas fokú szándékos szabálytalanság. Ráadásul a szabály egyértelmű. Csak dobás szünetben ( amikor játékos váltás van a dobó vonalon ) vagy amikor az elszámolt kör utáni első dobásom kor egyeztethetek a bíróval. Amint eldobtam az új körben az első nyilamat már nem korrigálható a hiba.

4.Olyan nyilat dob el a játékos ami már nem lehet játékban. ( besokaláskor vagy kiszálláskor marad nyíl a kezében )

Itt több dolog miatt is szabálytalanság történik. Az egyik hogy amikor kiszállás után még a kézben maradt nyilat eldobjuk akkor igazából túl sokat dobunk így besokaltunk, hiszen csak az az érvényes dobás amit saját magunk veszünk ki a táblából és ilyenkor ugye ennek az értéke több mint amink volt. Ebben az esetben a besokalásra vonatkozó szabályok érvényesek.
A másik esetben a sportszerűség miatt szabálytalan a dobás. Az etikai kodexek ezt egyértelműen leírják. A büntetés lehet mérkőzés vesztés, de a PDC felnőtt és ifjúsági versenyén ettől az évtől eltiltást is kapnak a szabályszegők. Már az ifjúságiak között van is erre példa.

5.Kézfogás nélkül távozik a játékos a mérkőzés végén.

Ez a legnagyobb mértékű sportszerűtlenség a sportunkban. Mindenhol szankcionálják. Természetesen a PDC-nél a legerőteljesebben. Nagy pénzbüntetés és eltiltás amit kaphatnak a vétkes játékosok.

Vannak még ilyen szabálytalanságok. Ha ide írjátok hogy mire gondoltok akkor azt szívesen levezetem és elmagyarázom, hogy az szabálytalan vagy nem.{jcomments on}

Hozzászólások