Az elmúlt időszakban sokan látogattak el a weboldalamra és az ott működő chat alkalmazásban kérdezgették a versenyzőket a kezdők arról, hogy hogyan is kellene elkezdeni ezt a sportot.

Először is mindenképpen be kell szerezni az eszközöket.
 
Előre közlöm, hogy itt csakis kizárólag mint sport foglalkozom ezzel a játékkal és ezért ezt helyezem előtérbe. Azon dartsszeretők akik nem akarják sportként űzni ezt a játékot, azok is olvassák el hátha mégis kedvet kapnak.
 
A fentiek értelmében ezért csak is kizárólag steel táblában szabad gondolkodnunk. Ez azért lényeges, mint az ábrák is mutatják, mert csak is kizárólag a steel táblán lehet kontrolálni a technikai hibákat. A soft táblába mindig a táblára merőlegesen áll a nyíl, mivel a táblában lévő lyukak, be húzzák a nyilat. Csakis a steel táblára dobva láthatjuk ha rosszul áll bele a nyíl, akkor hibáztunk és következtethetünk belőle a technikai és egyéb hibákra. ( ezekről egy későbbi írásban részletesen beszélek majd)
 
 
Kezdjük a táblákkal:

Mint tudjuk a egy sizal kender nevezetű anyagból préselési eljárással készül a tábla aminek a folyamatát a fentii videó mutatja be.
 
 
A táblák kialakításáról és szabványairól szintén egy másik cikkben írok majd.
A Három nagy márka mellet ( Harrows, Unicorn, Winmau ) ma már kisebb márkák is megjelentek a magyar piacon mint a Target vagy one80-an.
 
A táblák kiválasztásánál ami nagyon fontos hogy a szintet határozzuk meg:
 
Hobby szint:
Itt igazából majdhogy nem mindegy melyik táblát vásároljuk, az a lényeg mennyi pénzünk van rá. Minél drágább egy tábla, valószínűleg ( bár ennek az ellenkezőjére is volt már példa ) annál tartósabb lesz.
 
Kezdő szint:
Itt a szintén a pénztárca határozza meg a tábla vásárlást de azért ódzkodjunk a noname márkátlan tábláktól mert azokat nem rendszeres használatra készítették. Ha lehetőségünk van ne kerek drótos hanem ék alakú drótozású táblát vásároljunk mert arról kevésbé pattannak vissza a nyilak. Természetesen valamivel drágábbak de nem a legdrágább táblák.
 
Versenyző szint:
Ezen a kategórián belül már nem fogok megkülönböztetni a szinteket, majd mindenki döntse el milyen táblát akar. Az biztos mivel ezen a szinten már mindenki nagy rendszerességgel dobál edzés gyanánt a pénztárcánkhoz mérten a lehető legjobb táblákat kell megvenni. Késélű drótozású táblát javaslok mert ez a drótozás bírja a legtovább. E mellet vagy e helyett vásárolhatunk gyakorló táblát is amiből manapság már kétfajta is létezik. Az egyik keskenyebb tripla és dupla szektorokat tartalmaz így jobb összpontosításra sarkal, a másikon különböző jelzések vannak ahhoz hogy a célzás gyakoroltassák a versenyzővel.
 
A BDO Világbajnokságon használt Blade 4-es tábla bemutatása az alábbi videón:
 

 
Ezek után megvehetjük a nyilainkat:
 
A nyilak gyártásáról is tudok mutatni videót:
 

 

Fontos hogy ez nem olyan dolog a mit kinézet alapján vásárolunk, hanem nagyon fontos hogy próbáljuk ki vásárláskor. Ezért azt ajánlom, hogy Darts Klubban vagy olyan dartsfelszerelés boltban vásároljunk ahol hagyják megfogni, kipróbálni, átszerelni a nyilat.
 
Mire is figyeljünk oda, mitől foglyuk tudni azt hogy az a nyíl jó lesz?
 
A legfontosabb hogy amikor megfogjuk és dobáshoz készülődünk akkor kényelmesnek találjuk a fogását. Próbáljunk ki több nyilat is és érezni fogjuk mikor túl vastag mikor túl vékony, mikor túl hosszú mikor túl rövid. A test bordázatából is több -féle létezik ezért próbáljunk ki hasonló méretű de más bordázatú nyilakat is.
 
Hosszabb testhez válasszunk rövidebb szárat, hiszen a legtöbb készletet alap esetben hosszú szárral csomagolják, és próbáljuk ki azzal is.
 
Nagyon fontos hogy nem egy két hétre, hónapra veszünk nyilat hanem minimum 6-12 hónapra. Általában a legtöbb játékos az első év, 1,5 év után cserél először nyilat, amikor már kialakult a dobási stílusa, és utána sok-sok évig a ugyanazzal a nyíllal dob.
 
Azon játékosok akik softon és steelen is szeretnének versenyezni vagy játszani azok 16-18 grammos soft nyilat keressenek és vegyenek hozzá cserélhető fém hegyet is.
 
Azok akiket nem hoz lázba a soft azok 20-22 grammos steel nyilat vásároljanak és azzal kezdjenek el gyakorolni. Ez a gramm súlyú nyíl jobban benne marad a táblában mint a könnyebb soft nyilak, viszont a softnál a maximum súly a 18 gramm.
 
Itt nem feltétlenül igaz az a szabály, hogy minél drágább annál jobb a nyíl. 2000 forintól 12 000 forintig vannak a nyilak. Az áruk a nyilak anyagától, ötvözetétől függenek. Hatos József aki Magyarországon először dobott kilenc nyilas kiszállót versenyen, egy 5000 ft-os készlettel játszott.
Ezek után már csak annyi dolgunk van, hogy figyeljünk arra hogyan szál a nyilunk, hogyan áll bele a táblába, hol van a súlypontja és a szerelékeke változtatásával, ( kisebb vagy más alakú toll, rövidebb vagy hosszabb esetleg fém vagy vegyes anyagú szár) keverésével kitapasztaljuk melyikkel vagyunk a legeredményesebbek, melyikkel érezzük legjobban a tábla szektorait. Ezzel a szerelékkel aztán nekilátunk minél több győzelmet begyűjteni.
(Ezen cikk kizárolagos jogtulajdonosa Székely Pál, engedélye nélkül nem közölhető, és nem vehető át)

{jcomments on}

Hozzászólások