Versenyre készülsz, és kéne egy gyors pszichológiai felkészítés? Itt egy rövid vázlat hozzá:

A pszichológiai segítségnyújtás két technikát ismer a koncentráció fejlesztéséhez; egyik a koncentrációs gyakorlatok másik a koncentrációs technikák . A kettő közti különbség, hogy míg az elsőt főként a sportolók felkészülő szakaszában alkalmazzák, addig a másodikat kimondottan a versenyhelyzetekre tervezték. Moran a következő technikát ajánlja a koncentráció fejlesztésére

 

 

 

 

 

 

 

1. Határozzuk meg a célokat

Fontos különbséget tenni aközött, hogy milyen célja van a sportolónak az eredmény szempontjából (mi a verseny végkimenetele), illetve a teljesítmény szempontjából (vagy más olyan cselekmény szempontjából, amit a sportoló kontroll alatt tart). Ezt követve a legtöbb kutató azt ajánlja, hogy a teljesítményre vonatkozó célokat tökéletesítsék a sportolóknál, így a versenyzőket bátorítja arra, hogy feladatorientált információkra és a kontrollálható eseményekre fókuszáljanak.

 

2. Használjunk a feladatot megelőző rutinokat

A profi sportolók, mielőtt ténylegesen is belekezdenének egy mozdulatsorba, fejben is lejátsszák azt. Minimum három ilyen általános rutin van a sportban. Először azok a rutinok, amelyek egy akció kedvező formáját mutatja be, előrehaladva, egészen a versenyig. Például, ide tartozik, hogy mit kell csinálni a verseny előtti éjszakán, a verseny napján milyen előkészületeket kell tartani. Másodszor vannak azok a feladatot megelőző rutinok, amelyek azoknak a gondolatoknak és cselekedeteknek képsorait tartalmazzák, amelyekhez a sportoló ragaszkodik egy feladatsor végrehajtása előtt – például, amikor a teniszező pattogtatja a labdát a szerva előtt. Végül a hibát követő rutinok, amelyek abban segítik a sportolót, hogy a hibát hátrahagyva a következő feladatra tudjon koncentrálni a verseny során, például, amikor a golfos után követi a rossz mozdulatsort egy helyessel. De ezeknek a rutinoknak megvannak a hátrányuk, is, egyrészt babonasághoz vezetnek, másrészt meg gyakran kell ellenőrizni és felülvizsgálni őket, hogy elkerüljük az automatizálódásuk veszélyét.

 

3. „Kioltó szavak”, mint a koncentráció előhívói

A belső beszéd erősítheti a koncentrációs készségeket. A kioltó szavak olyan rövid kifejezések, amiket a sportoló használ egy verseny során. Általában egy rövid kifejezés, amik pozitívak, élénkek és emlékeztetik a sportolót, hogy a fókuszt a célon tartsák. Ezek lehetnek nyíltak (hangosan kimondva) vagy rejtettek (belső beszédként, önmagához szólva). Ezekkel a szavakkal megdicsérheti önmagát („Igen, ez jó volt!”), kritizálhat („Milyen hülye hiba!”), és/vagy instrukciókat adhat önmaga számára („Fordulj!”).

 

4. Mentális gyakorlatok

Ez azt a képességet tartalmazza magában, hogy a sportoló, egy mozgás kivitelezése előtt „látja” és „érzi” azt. A technikák segítik kiszűrni a zavaró tényezőket, és a nem várt események kedvezőtlen hatásait. Legelterjedtebb technika a mentális tréning. A szerzők fontosnak tartják, hogy a mentális technikákat kiegészítsék relaxációs technikákkal is, amikor a sportoló megtanulja a saját testétől érkező jelzéseket értelmezni, és irányítani. Moran „szimulációs gyakorlatokat” is ide sorolja, ami nem más, mint egy adott verseny „ruhapróbája”. A gyakorlatok során a versenyző(k) és a pszichológus átveszik egy leendő verseny összes  olyan eseményét, ami nehézséget, gondot okozhat a versenyző(k) számára úgy,  hogy azt a sportoló(k) jól tudták kezelni azt. Ide tartozik minden, ami a teljesítményt befolyásolhatja, akár a verseny előtti babonaság, a verseny közben fellépő szabálytalanságok, vagy akár a szurkolók részéről érkező mobbing.

forrás: http://sportpszicho.blog.hu

 

Hozzászólások