Nagyon komoly döntőt hozott a férfiak mezőnyében a hétvégi bajnoki forduló az Érd Arénában, melynek végén ismét Penge örülhetett, aki ezzel vett revansot Takács Gábor felett a Békéscsabán elszenvedett vereségért.

Penge ismét visszatalált a győzelem útjára. A múltkori, békéscsabai forduló döntőjében elszenvedett vereség után újra neki sikerült diadalmaskodnia a steel OB aktuális fordulójában, visszavágva Takács Gábornak a csabai fiaskóért. A Soul DC versenyzője egész nap nagyon jó tempóban és mindvégig koncentráltan játszott, és ez már az első mérkőzésen is meglátszott, ahol nagyon simán, 6-0 arányban verte a Sport DC versenyzőjét, Bata Józsefet. A statisztika is önmagáért beszél: 92-es meccsátlag, egy 180-as, 112-es kiszálló (nem beszélve a 6/8-as csekkelésről). Józsinak sajnos nem sok esélye volt, mivel Penge nagyon jó játékkal rukkolt elő ezen a találkozón.

Ezután következett a páros-világbajnokságot is megjárt Végső János, aki ezen a napon nem találta ellenszerét a Penge-módszernek. Pali ezúttal ugyan nem dobott 90-es átlagot, de a 81,9-es teljesítmény is elegendőnek bizonyult a 6-1-es győzelemhez, amelyben tizennégy 100+-os dobás mellett ezúttal egy tizenhat nyilas kör volt a legjobb.

A harmadik körben már nem ment ennyire egyszerűen, hiszen Penge a Győri DC egyik legjobbjával, a Szultán becenévre hallgató Darányi Zoltánnal akadt össze, és nem is akármilyen mérkőzést játszottak egymás ellen. Repkedtek a nagy körök, mind a ketten nyolcvanas átlag közelében fejezték be a találkozót. Mindketten egy-egy tizenhat nyilas körrel riogatták egymást, Zolinak pedig még egy 101-es kiszállót is sikerült odapörkölnie, amellyel vastagon kiszínezte a 28%-os kiszállózását. Viszont a meccset mégis Pengének sikerült behúznia, köszönhetően a tizenhat 100+-os dobásnak, amelyben megint jutott hely egy 180-nak. Melléje közel 89 pontos első kilenc nyíl, valamint 19,4%-os kiszállózás dukált.

Sajnos a negyedik találkozóról nem tudtunk infografikával készülni, mivel az író kissé másféleképpen vezette le a meccset, mint ahogyan azt elvártuk volna. A lényeg, hogy a negyeddöntőben a Sport DC játékosának, Németh Zoltánnak sem volt ellenszere Penge szombati teljesítménye ellen, így máris következhetett az elődöntő, ahol a pestújhelyiek másik kiválósága, vagyis az Szabados Attila várt Palira, aki Mester Zoltán ellen jutott tovább. Az elődöntőjük végül nagyon simára sikerült, Penge két 3-0-ás szettgyőzelemmel abszolválta a találkozót, amelyen nagyon jól mentek a kerekítők, illetve a kiszállók is perfektül sikeredtek (az első legben láthatott a nagyérdemű egy szép 109-es outot is Palitól). Igazából látható volt, hogy Pali csak annyit hozott ki magából ezen a találkozón, amennyi szükséges volt a meccs megnyeréséhez. Viszont már itt elindult az a koncentrációs folyamat, hogy a döntőre egy kellőképpen motivált Penge lépjen a tábla elé.

A második elődöntőben egy jól megszokott páros találkozott ismételten egymással. Takács Gábor (DÖ-MIK DC) és Kovács Patrik (Sport DC) már nem először játszottak elődöntőt, főleg nem egymás ellen (Patrik egyébként a Győri DC játékosát, Tóth Józsefet búcsúztatta a negyeddöntőben, míg Taki Penge csapattársát, Nagy Csabát ejtette ki). A Sport DC játékosa kezdett jobban, rögvest egy 110-es kiszállóval indított, majd egy 40-es out következett. Taki egy D5-el visszajött ugyan, de Patrik végül D8-al hozta az első szettet. Aztán a második szettől kezdve Taki megpróbálta beindítani a rakétákat: rögvest hátsó pályáról brékelte ellenfelét, ám Patrik ezt visszavette, majd a vezetést is megszerezte. A dömsödi versenyző azonban – kihasználva Patrik kiszállóhibáit – zsinórban behúzta a maradék két leget, ezzel döntő szettre mentve a találkozót. A dömsödiek játékosa 60-ról kiszállva szerezte meg a vezetést, amit Patrik még ki tudott egyenlíteni egy tizenhét nyilas körrel, ám erre Taki egy hasonló körrel reagált, így közel is került a döntőbe jutáshoz. S ha már odajutott, akkor be is dobta magát egy 115-ös kiszállóval (megjegyzem, Patrik előtte hibázott el egy 111-es csekket), ezzel pedig zsinórban a negyedik finálé következhetett Penge és Taki között…

…amit ezúttal Penge kezdett jól, mivel – ha kicsit nehezebben is, de – brékelni tudta ellenfelét az első legben. Taki azonnal válaszolt is erre egy 82-es kiszállóval, ezzel pedig egalizálta az állást. Pali ekkor egy újabb jól irányzott brékkel (78-ról) elvette Gábor pályaelőnyét, majd egy szép negyedik leget produkálva be is húzta az első szettet. A folytatás is nagyon jól indult a Soul DC versenyzőjének, mivel elsőre hozta a saját kezdését, majd utána hátsó pályáról újra elvette Taki kezdését, aki ezt a bréket még vissza tudta venni, de Pengén ezen a napon nem volt egyszerű fogást találnia. A szigetszentmiklósi játékos 36-ról behúzta a negyedik játékot is, ezzel pedig már 2-0 volt a javára.

A szünet némileg helyrerázhatta Takit, mert nagyon jól kezdte a harmadik szettet, hozva a saját kezdését. Penge azonban ezt az előnyt hátsó pályáról még ki tudta egyenlíteni. Taki viszont utána nagyon eltalálta a ritmust, és a saját kezdését hozva – valamint Pengéét elvéve – megnyerte a harmadik szettet. Ám ez a fellángolás hamar ki is aludt. Pedig a negyedik szettet Taki egy gyönyörű 121-es kiszállóval (T20, S11, Bull – ez egy tizenkét nyilas kört és bréket is jelentett neki) indította, ám Pali sem volt adós. Ugyan nem tizenkettő, hanem tizenhat nyílból oldotta meg a visszabréket, de a 83-as kiszálló bullos befejezéssel tökéletes volt, így két bullos kiszállót is láthatott a nagyérdemű egy szetten belül. Ez pedig annyira felpörgette Pengét, hogy a harmadik leget tizenhat nyílból oldotta meg (66-os outtal), majd a negyediket rögvest egy 180-al kezdte. Taki sem akart persze elmaradni, jól is szórta a tömegeket, ám ezen a napon a szerencse nem neki kedvezett. Pali 218-ról egy újabb maximummal 38-ra maradt, amit a tizenharmadik nyíllal ki is dobott, ezzel pedig 3-1 arányban nyerte a szettet és a mérkőzést. Penge 84,24-el zárta a döntőt, míg Taki 76,29-el hozta le a mérkőzést, viszont a a döntő utolsó szettje, a benne elért 104-es átlag, valamint a 100%-os kiszálló az igen csak jó alap lehet a jövőre nézve.

Ha gyorsan átlagot szeretnék vonni a hétvégi teljesítményről, akkor a következőket mondhatom:

Összátlag: 82,19 (nem rossz, főleg hat kemény találkozó után…de lesz ez még jobb is)

Első kilencnyilas átlag: 84,39

100+: 59 (A Németh Zoltán elleni meccs nincs benne)

140+: 15 (A Németh Zoltán elleni meccs nincs benne)

180: 4 (A Németh Zoltán elleni meccs nincs benne)

Legjobb leg: 13 nyílból (két alkalommal is)

Legmagasabb kiszálló: 112 (Bata József ellen)

S hogy még tetézzük a jó híreket, vasárnapra maradt a 2017 szeptemberében megrendezendő Winmau World Masters kvalifikációs tornája. A BDO összesen kilenc darab szabadkártyát biztosított a magyar szövetségnek a rendezvényre, melyből négyet a férfiak, kettőt a hölgyek között osztottak ki, míg kettőt az ifjúsági fiúk, a maradék egyet pedig a lányok között döntöttek el, hogy kié lesz. Mivel a lányoknál csak egy fő nevezett, így ott nem került megrendezésre a verseny, hanem elméletileg az egyetlen nevező fogja képviselni a magyar színeket. A fiúknál négy nevezés érkezett be, így ott körmérkőzéses rendszerben döntötték el a két induló kilétét. A női kategóriában öten voltak, így itt is körmeccses rendszerben játszottak, a férfiak versenyére pedig 34 nevezés érkezett, így ott egyenes kiesésben rendszerben dőlt el a verseny.

A Magyar Darts Szövetség tájékoztatása szerint a következő játékosok nyertek részvételi lehetőséget a szeptemberi megmérettetésre:

Férfiak:

Őri József (Smile DC, Budapest)

Székely Pál  (Soul DC, Budapest)

Takács Gábor (DÖ-MIK DC, Dömsöd)

Mucsi Attila (Aktív Stúdió DC, Budapest)

 

Nők:

Ihász Veronika (Győri DC, Győr)

Bogár Alexandra (Cívis DSE, Debrecen)

 

Ifjúsági – fiúk:

Nagy Barnabás (Darányi KSE, Darány)

Honti Márk (Piliscsabai SC, Piliscsaba)

 

Természetesen mi is szívből gratulálunk a nyerteseknek, és kívánjuk, hogy ezen a rendezvényen is tovább öregbítsék a magyar darts amúgy is nagyon jó hírét. Folytatás pedig augusztus 12-13-án, amikor Salgótarjánban rendezik a steel nemzeti bajnokság aktuális fordulóját – egy jó kis Magyar Kupával megfűszerezve. Mi ott leszünk…reméljük, hogy Ti is.

 

Hozzászólások