A fent leírtak fontos dolgok. A lehető leghamarabb kell ezeket tisztázni magunkban, hogy a legoptimálisabb lehessen a fejlődésünk! Az nem baj ha a fejlődést szakaszokra osszuk, csak akkor ne akarjunk egyik pillanatról a másikra át ugrani egy szakaszt!

Első körben nem árt ha eldöntjük, hogy miként is gondolunk a Dartsra és azt hogyan is szeretnénk a közeli és távoli jövőben kezelni. A lehetőségek tárháza nem nagy, igazából két lehetőségünk van:

Játék vagy sport?

Játék:

Az egyértelmű hogy mindenki játékként kezdi el űzni a nyíldobálást, de egyre többen gondolják, hogy ugyan különböző szinteken, de sportolni szeretnének. Ha játékként kezeli valaki, akkor az lesz a legfontosabb számára, hogy jól érezze magát dartsozás közben a baráti társaságban. Valószínűleg ilyenkor rugalmasabban kezelik a szabályokat, illetve nem veszik véresen komolyan a Darts Illemkódexét sem! Nincsen ezzel semmi baj! Csak a különbségek érzékeltetése miatt írtam le!

Ebben az esetben az edzés szót sem használhatjuk véresen komolyan, hiszen ilyenkor az edzés majdhogynem egyenlő a magával a játékkal. Illetve az edzés nincsen felépítve, szakaszokra bontva és játékost elvégzendő feladatokat/célokat sem jelöl ki magának!

Nem foglalkozunk olyan dolgokkal, mint jogosulatlan előnyszerzés, dopping, vagy éppen az ellenfelünk enyhe vagy kicsit erősebb zavarása, hiszen ez hozzá tartozik a buli légköréhez!

Versenyzés

Sport:

A játékkal ellentétben az, aki sportként gondol a Dartsra, az tudásszinttől függetlenül a következőket érdemes, hogy vallja:

  • Versenyezni nem játszani akarok
  • Edzésekkel akarok felkészülni a versenyekre
  • Rövid, közepes és hosszútávú célokat tűzök ki magam elé
  • A szabályokat és az illemkódexet mindig betartva versenyzek és tisztelem ellenfeleimet minden körülmények között

Ha ezeket a magadévá tetted, akkor jön az, hogy felépítsd az utadat! Mindenki nem más és más főleg az idő intervallum, de adnék néhány fogódzót:

  • Gyakorolj minden nap legalább 30 percet, és ne játssz
  • Járj versenyekre, mert csak ott tudsz tapasztalatot szerezni
  • Legyél türelmes és ne az első versenyeken akarjál rögtön a dobogón végezni, adj időt magadnak
  • Ha magasra akarsz jutni akkor olyan szabályok szerint versenyezz, mint a magasabb osztályokban, akkor is ha most még a szabályok megengedőbbek ( dopping, öltözködés, stb.) így szoktatod magad a körülményekhez
  • Válassz rövid, közép és hosszútávú célokat, de ne adj hozzá idő határt, ha nem fő állásban csinálod

Ezek lennének az alap dolgok! A következő cikkekben sorban részletesen kitárgyalom a versenyzéshez, sportoláshoz szükséges dolgokat, elméleteket!

Hozzászólások