Szász Bencével beszélgettem arról, hogy egy olimpiai sportág élsportolója, aki már a darts sporttal is megismerkedett és amatőrként már nyert versenyt, hogyan látja a mi sportunkat összehasonlítva az övével!

Adatlap:

Név: Szász Bence

Életkor: 21 éves

Fő sport: Atlétika, azon belül is a 10 próba

Kiegészítő Sport: Darts

Eredmények: korosztályos országos bajnok több versenyszámban, sikerült többször is dobogóra állnom, Felnőtt Magyar bajnokságon.

Klubja: Ferencvárosi Torna Club ( FTC )

Státus: Amatőr

Edzés szám ( Atlétika): 5 edzés egy héten / napi 2,5 óra

 

Pál Penge Székely

Hány éve űzöd ezt a sportot?

Bence Szász

Nyolc éve!

Pál Penge Székely

Hogyan történik, nagy vonalakban, egy versenyre való felkészülés, mint fizikálisan, mint mentálisan?

Bence Szász

Mint majdnem minden sportágban, az alapozás a leghangsúlyosabb, majd a 6 hetes formába hozást követően a versenyidőszak következik, benne rész és főversennyel. Rengeteg sportág specifikus erősítés és tengernyi technikai edzés is benne van a felkészülésben. Legtöbb koncentrációt a technikai edzés igényel, ilyenkor csak az adott mozgás a fő, minden egyéb másodlagos!

Bence Szász

Mentáltréning is része a felkészülésemnek, amit többnyire otthon végzek, de edzés elején is volt már rá példa.

Pál Penge Székely

A mentális felkészüléshez kaptok valamilyen segítséget, szakemberektől tanácsot?

Bence Szász

Ebben nagy szerencsém volt, ugyanis fél évig Dr. Lénárt Ágota (olimpikonokkal foglalkozik) tanította a csoportot még a gimnáziumban, és elsajátítottuk az alapokat tőle, illetve kaptunk egy könyvet is, amely nagy segítséget nyújt a tréningre. Az egyesületen belül is van sportpszichológus.

Pál Penge Székely

Mikor és hogyan ismerkedtél meg a Darts sporttal?

Bence Szász

Még általános iskolában 2008-ban egy labdarúgás, lövészet, darts vegyes verseny keretén belül.

Pál Penge Székely

És mik voltak az első tapasztalataid?

Bence Szász

Nehéz felidézni. Ami biztos, hogy minden áron a tábla közepét akartam eltalálni! 🙂

Éreztem egyből, hogy nehéz célozni, próbáltam korrigálni, több kevesebb sikerrel.

Pál Penge Székely

Mikor gondoltál először a Dartsra mint sportra?

Bence Szász

Tv-ben láttam egy közvetítést, valószínűleg világbajnokság volt és akkor tudatosult bennem, hogy ebben kemény versenyek vannak! (2009 talán)

Pál Penge Székely

Hogyan és mikor jött az ötlet, hogy ebben a sportban is megmérettesd magad?

Bence Szász

Vágó András barátomhoz fordultam azzal a kérdéssel, hogy milyen versenyek vannak, hol, mikor és a diákolimpiát javasolta első versenynek! ( ez 2010-ben volt )

Pál Penge Székely

Ekkor már rendszeresen gyakoroltál valahol?

Bence Szász

Kaptam tőle egy egyhónapos edzéstervet, heti 3×1 órás edzéssel és otthon végigcsináltam. Az eredmény sem maradt el. A budapesti diákolimpián 7-ik lettem.

Pál Penge Székely

Gondolom a fő sportod még mindig a 10 próba volt! Hogyan tudtad össze egyeztetni a két sportot, ami azért valljuk, be igen csak különbözik egymástól!

Bence Szász

Ekkor még hármasugrásra készültem és részben a dartsnak köszönhetek egy országos bajnoki címet!

Aranyérem

Aranyérem

Ranglista vezetőként kezdtem a szezont (13.08-as eredménnyel) és így érkeztem az országos bajnokságra. A versenyt megelőző napokban is dobáltam otthon, edzéseket csináltam végig. Fedett pályás versenyről van szó, első ugrásommal az élre vágtam és a 3. sorozat után is tartottam ezt a pozíciót. A legjobb 8 versenyzőnek további 3 ugrásra van lehetősége. Fordított erősorrendben történik a szólítás a döntőben, tehát én voltam a 8. ugró.

4. sorozat után is az élen voltam egyéni csúccsal (13.20), majd következett az 5. sorozat, ahol az addigi 3. helyezett az élre ugrott 13.41-es eredménnyel, én beléptem így kezdődhetett is az utolsó 6. sorozat.

Egy ugró volt még előttem továbbra is a 2. helyen voltam. Elfordultam, nem akartam nézni az ellenfelemet. Beérkezett a homokba.. tapsvihar.. (13.50). Az élre ugrott én pedig lecsúsztam a 3. helyre.

Szólítottak!

Nem gondoltam semmire csak arra, hogy embertelenül nagyot ugorjak. Ellenfeleim izgatottan figyeltek, hogy mi fog történni. Emlékszem a földön ültek a pálya szélén!

Teljes koncentrációval odaálltam a jelemhez és elindultam!

Pontos deszkafogás után nagy első ugrással kezdtem majd magamhoz képest óriási 2. szökdelést produkáltam és már csak a homokba érkezés volt hátra, ami szintén küzdős volt de jól kivitelezett.

Tapsolt mindenki.. Kihúzták a szalagot, majd leolvasta a versenybíró az eredményt.. 13.72!!!! Sikerült!!!

Röviden ennyi 🙂

A lényeg az, hogy ilyen koncentrációval ritkán tudtam versenyezni és ez az élmény a darts közben többször megjelenik, emiatt is érzem úgy, hogy köze van a címhez a dartsnak!

A darts sokban különbözik az atlétikától, de rengeteg sportot kipróbáltam! A dartsban az a kényelmes, hogy otthon bármikor kézbe veszem a nyilat és tudok gyakorolni vagy akár gép ellen versenyezni!

Pál Penge Székely

Akkor kijelenthetjük, hogy a Darts, mint kiegészítő sport a te személyes koncentráció fejlesztésedben komoly szerepet tölt be?

Bence Szász

Igen, így van!

Pál Penge Székely

A darts sportot ajánlottad már sporttársaidnak kiegészítő sportként? Netalántán valaki hasznosnak találta már?

Bence Szász

Ajánlottam és ki is próbálták többen is. A futófolyosóra is fel van szerelve egy tábla ott szoktunk néha gyakorolni, mindenki kipróbálhatja magát

Még visszajelzés nem érkezett, teljesen másnak érzik, mint egy segítő eszközt, de nálam bevált!

Pál Penge Székely

Azóta is használod kiegészítő sportként?

Bence Szász

Kisebb megszakítással, de igen.

Az utóbbi egy évben ez nekem rendszeres tevékenység.

Pál Penge Székely

Nézzük meg a Darts sportot a te szemszögedből is, hiszen amatőrként, elég komoly sikereid vannak már! Próbáld meg megfogalmazni a különbségeket és a hasonlóságokat egy darts verseny és egy atlétikai verseny között!

Bence Szász

Bemelegítés a dartsban is alap. Nálam 25 percnél nem vesz többet igénybe és ebbe benne van az árnyék darts, szektorgyakorlás, duplák gyakorlása, illetve a végén bullon 2-3 ezer pont. Atlétikában 1óra-1óra 15perc (időjárásfüggő). Itt értelemszerűen a keringésfokozás, a teljes test felkészítése a maximális mozgásra, sportág specifikus bemelegítés a cél.

Az atlétikát inkább egy high score versenyhez tudnám hasonlítani. Akinek nagyobb pontszáma van, az nyer, illetve aki először átszakítja a célszalagot.

Nagy különbség viszont, hogy az atlétikában már egy hónappal előbb tudom, hogy percre pontosan mikor kezdődik a versenyem, mikorra kell teljesen felkészülni, mint testileg, mint pedig fizikailag. Ellenben a dartsban nem lehet előre tudni, hogy mikor következik a mérkőzés volt, hogy 2,5 órát kellett várni két meccs között. Ezért nehezebbnek tartom a dartsot.

Továbbá a szurkolók közelebb helyezkednek el, mint az atlétikában, de ugyan úgy ki kell zárni a külső hatásokat ott is.

Viszont dartsban mindig csak egy ellenfélnél kell jobbnak lenni, atlétikában pedig a teljes mezőnynél egyszerre!

A megnyitó és az eredményhirdetés az lényegében egyforma! 🙂

Pál Penge Székely

Mit gondolsz a Darts sportban a gyakorlás, a tehetség vagy a mentális felkészülés a fontosabb? Melyik milyen arányban számít szerinted?

Bence Szász

A tehetség az ennél a sportágnál elhanyagolható szerintem. Úgy gondolom 75% gyakorlás és 25% mentális felkészülés (sok verseny, versenyhelyzet, barátokkal, tétmeccs, stb.).

Az atlétikában, több szemszögből nézve, ha a tehetség az nagy mutatóval rendelkezik, akkor így osztanám fel: 50% tehetség 40% edzésmunka 10% mentális (vagy akár kevesebb. szakágtól függ pl.: sprint: amikor a tehetség alacsonyabb akkor 20% 50% edzésmunka 30% mentális.

És az eredmény közel azonos szinten van!

De aki fejben jobb az minőségibb edzésmunkát tud végezni, mint aki csak erőből mennyiséget csinál.

Pál Penge Székely

Véleményed szerint, mennyire fontos a fizikai állóképességgel foglalkozni ebben a sportban? Mennyire visel meg egy egész napos verseny fizikálisan? Gondolom téged kevésbé, hiszen van komoly alapod, de mit tanácsolnál azoknak akik ezt a sportot űzik fő sportként és nincsen ilyen alapjuk?

Bence Szász

Elengedhetetlen, ugyanis egyenes arányosságban romlik a teljesítmény, ahogy megjelenik a fizikai fáradság, a koncentráció is csökken. Javasolnám kiegészítő sportágnak az úszást illetve a mennyiségi edzést (5-6óra dobás kis megszakítással).

Fejben nagyon el lehet fáradni, ezért nagyon fontosnak tartom a 8-9órànyi alvást is, hiszen olyankor van lehetősége a szervezetnek teljesen regenerálódni.

Az omega3 bevitel is fontos a helyes táplálkozás mellett. (Sok halat kell enni heti háromszor)

És még tudnám javasolni kiegészítő tevékenységnek a napi 30perc sétát friss levegőn (kinek hogy engedi ideje).

 

Pál Penge Székely

Ha jól emlékszem Januárban indultál először felnőtt Darts versenyen a Pólus Centerben rendezett Amatőr bajnokságon! Milyen volt ekkora mezőnyben elindulni? Mi járt a fejedben hiszen az atlétikában nincsen egy szerre 500 ellenfeled?

amatorpolus

Bence Szász

Indultam előbb is például Ecseren is. A januári versenyen izgatott voltam nagyon. Kerestem az ismerős arcokat, próbáltam leplezni az érzéseimet és csak magabiztosságot sugározni. Követtem a fejleményeket, hol tart a verseny stb..

És egyszer csak már az elődöntő volt.

Pál Penge Székely

Mennyire volt kimerítő, hiszen sokszor órákat kellet várni a következő mérkőzésedre és a verseny vége is az éjszakába nyúlt?

Bence Szász

Az idei pólusos verseny az vállalhatatlan volt számomra. Jól indult az elején, majd következett 2,5 óra várakozás. Ebédeltem, de persze kapkodtam, mert bármikor szólíthatnak. Így is lett. Kicsit úgy éreztem, hogy korán ellőttem a puskaporomat, ugyanis nagyon magas átlagokat produkáltam magamhoz képest a verseny korai szakaszában. Telt az idő, jöttek a szívósabb ellenfelek, le is kényszerültem a vigaszágra 18:00-körül, utána a következő meccsemen búcsúzni kényszerültem “szánalmas” 57-es átlaggal.

Nem volt lendülete a dobásomnak, koncentrálás is alábbhagyott. Már a 60-ak sem jöttek, szektorbiztosságnak annyi, így nem is lehet továbbjutni. Csalódottságot éreztem

Pál Penge Székely

És mi változott a júniusi versenyre? Hiszen azt, egésznapi magabiztos játékkal nyerted, és ott sem voltak sokkal kevesebben?

amatorverseny2

Bence Szász

Igen valóban! Az előző versenyhez hozzátartozik az, hogy nem vittem túlzásba az edzéseket, de elhatároztam, amikor bejelentették a Premier League alatt, hogy 06.06-án verseny lesz az építőkön, hogy én felkészülök tisztességesen és “hazai pályán” helyt fogok állni (100m-re van az edzőközpont az atlétikának illetve az építőkre jártunk át lépcsőzni).

Kértem edzéstervet Andristól, 4 hónapos, heti 4 edzés, naponta 3-4 óra dobás (volt, hogy 7 óra is összejött egy nap). Illetve a piros póló is tervbe volt a mentális előny miatt! 🙂

A sok dobás miatt, illetve a sok apróbb versenyeken szerzett rutin miatt is fejlődtem folyamatosan. Ami januárban 81,85,83 vagy 45,26,41 volt, az most 100,140,100, 60, 60 lett. Tehát szektorbiztosság jellemezte a játékomat. És a 30%-os kiszálló is az én javamra döntött!

szasz_bence_amatorkupa

Pál Penge Székely

Az Ecseri versenyen, most augusztusban, láttalak játszani, sőt egy más ellen is játszottunk! Ezen a versenyen találkozhattál olyan játékosokkal is, akik régóta versenyszerűen játszanak, akár magyar bajnokok is voltak már ebben a sportágban. Mi a véleményed mi a különbség a te játékod és az övék között?

Bence Szász

Nem lehet nekik túl sok újat mutatni, a versenyrutin mellettük szól! Teljesen más színvonal mint egy amatőr verseny. Tudatos a kerekítés, illetve néha éreztem, hogy a tudatalattimra is próbálnak hatni, például volt, aki lassította a játékomat J. Láttam hogy a dobásstílus az nem feltétele a játéknak. Tényleg ahány ember annyi féle stílus.

Pál Penge Székely

Azt láttam, hogy nagyon komolyan tudod venni a versenyzést! Gondoltál már arra, hogy ez legyen valamikor a fő sportod?

Bence Szász

Gondolkodtam ezen sokat, de még bele kell fektetni pár évet. Úgy vélem hogy önerőből el lehet jutni stabil 80-85-ös átlagig, onnantól viszont elengedhetetlen a folyamatos erős mezőny ami külföldi versenyeken van. Az a kulcsa a 90+-os átlagnak.

Pál Penge Székely

Végezetül! Mit tanácsolnál annak az amatőr dartsosnak vagy annak a darts imádónak, aki vacillál azon, hogy versenyezzen vagy ne? Mit tegyen? Mi viszi előrébb ebben a sportban?

Bence Szász

Mindenképpen a versenyzés, ami előre visz! Egyre több lehetőség van már az abszolút amatőr versenytől a darts ligáig, remek lehetőség a fejlődésre.

Illetve az az érzés amikor egy magyar bajnok ellen vagy akár egy torna győztes ellen leget tudsz elcsípni! Az ilyen kis apróságok is kulcsszerepet játszanak a magasabb színvonal elérésében.

Pál Penge Székely

Mennyi gyakorlás után kezdjen el valaki versenyezni? A nagyok azt mondják minél előbb annál jobb!

Bence Szász

Amikor már a szórás nem túl nagy a nyilak között, mondjuk úgy 10ből 6 nyíl a célzott szektorba van ( Pl. a 20-asban, nem a T20-ban) onnantól ugrásszerűen lehet a versenyeken fejlődni. Kb. 2 hónap heti 2×2 óra gyakorlással már magabiztosan oda lehet állni.

Ez egyén függő!

Persze egy külső szem jó ha segít az apró hibák kijavításában, ugyanis azt a mozgástanulás első fázisában ki kell küszöbölni.

 

Köszönöm az interjút, és sok sikert kívánok a további atlétikai pályafutásodhoz, és egyben reményemet fejezem ki, hogy mihamarabb köszönthetünk a darts sportot versenyszerűen űző játékosok között!

Hozzászólások