Elérkezett az utolsó hét, melynek a végén következik a dupla megmérettetés. Első körben szombaton a steel egyéni OB aktuális fordulójára kerül sor Érden, vasárnap pedig a Winmau World Masters kvalifikációs versenyét rendezik, ugyancsak az Érd Arénában. Penge számára ez a hét már igazából csak arról szól, hogy minél jobban rákoncentráljon a versenyre, valamint finomítsa a még finomításra váró technikai dolgokat. Nézzük, hogyan is tette mindezt.

Á.: Lassan célegyenesbe érsz a felkészülésben, hiszen a mostani hétvégén két verseny is vár rád. Szombaton a steel Nemzeti OB aktuális fordulója, vasárnap pedig remélhetőleg egy szabadkártya a Winmau World Masters-re. Mire fókuszálsz már csak olyankor, amikor már szinte „a nyakadon van a verseny”?

P.: Ami ilyenkor fontos. Először is nem maradhat el a napi gyakorlás. Ha a fene fenét eszik is, minden nap a tábla előtt vagyok. Pontosan megcsinálom a bemelegítést úgy, mintha a versenyen tenném, és utána 501-es játékokat játszom fejben. Közben figyelem, hogy mi az, ami nem tökéletes. Egy idő után aztán váltok, és csak azt a dolgot gyakorlom. Például ma észrevettem, hogy nem igazán találom a szektorbiztonságot és a tömeget. Így tíz-tizenöt 501-es játék után pihentem öt percet, majd dobtam hat darab Cricket játékot úgy, ahogy azt a Facebook-on lévő gyakorlatok sorozatban is leírtam. Ezután jött egy újabb szünet, és folyattam az 501-est, ahol már sokkal jobban ment a tömeg. De fontos az is, hogy itt már minden nyilat olyan koncentrációval próbáljak meg célba juttatni, mintha döntőt játszanék.

Á.: Ilyenkor az ember általában már kettőzött erővel lép a táblák elé, főleg úgy, hogy most dupla versenyhétvége következik. Mi a motivációd, és mik a célok? Mi az, amit vársz és mi az, amit elvársz magadtól ezen a hétvégén?

P.: Én mindig, mindenhova győzni megyek. Ez még akkor is így volt, amikor még nem voltam magyar bajnok. A célom az, hogy kihozzam magamból a maximumot. Ha megteszem, akkor semmi rossz nem történhet. Ha most nyernék az OB-n, akkor nagy lépést tennék az újabb bajnoki címem felé. A Winmau World Masters indulási jog is nagyon fontos számomra. Ha az anyagi lehetőségeket meg tudnám teremteni, akkor a legjobb játékomat tudnám hozni, akkor még a Lakeside-i kvalifikáción is lenne esélyem valami maradandót alkotni. Ehhez elengedhetetlen, hogy megszerezzem a jogot. Sajnos tavaly, amikor megvolt az indulási jogom, akkor az anyagi lehetőségek nem engedték meg ezt nekem. Remélem idén másképpen alakul.

Á.: Végezetül egy kis esélylatolgatás: Kik lehetnek azok a versenyzők, akik még – rajtad kívül – ott lehetnek a végső etapban, és hogyan tudtál készülni az általuk képviselt különféle játékstílusokra?

P.: Vannak bőven. A ranglista első nyolc helyezettje közül bárki odakerülhet, ám idén is, valamint tavaly is előfordult, hogy jöttek a meglepetésemberek, akik aztán a dobogón végeztek. Ilyenkor már nem foglalkozom mások játékstílusával. Az adott mérkőzésen csak magamra koncentrálok, és arra, hogy kihozzam magamból azt a maximumot, ami a győzelemhez szükséges. Amikor odaállok a tábla elé, akkor jön el az én időm. Amikor eldobtam a harmadik nyilat és kivettem őket a táblából, várakozó üzemmódba kerülök, hogy aztán újra én dobhassak. Nem nézem a másikat, nem foglalkozom azzal, hogy gyorsan vagy lassan dob-e. Amikor én következem, akkor a saját tempómban dobok és kész.

Mi pedig ehhez kívánunk sok sikert, és remélhetőleg a jövő héten úgy jövünk vissza, hogy kettős győzelemről tudunk nektek beszámolni.

Hozzászólások