Penge nem egy unatkozó ember, az biztos. Ezt mutatja az a tény is, hogy az egyéni steel nemzeti bajnokság békéscsabai fordulója után már gőzerővel készül a következő, Érden rendezendő versenyhétvégére. Ez több szempontból is fontos hétvége, hiszen a szombati bajnoki forduló után vasárnap a Winmau World Masters versenyének kvalifikációján is részt vesz. Természetesen arra voltunk / vagyunk kíváncsiak, hogy is áll neki egy versenyző a következő megmérettetésnek. Miből áll a felkészülés, hogyan halad benne, milyen hibákat kell kiküszöbölnie, hogy jobb legyen a játéka. Ilyen, és ehhez hasonló kérdéseket szegeztünk neki Palinak sorozatunk első részében.

K.: Július első hétvégéje elég húzós lesz, mivel két versenyen is részt veszel. Szombaton kerül sor a steel nemzeti bajnokság 4. fordulójára, vasárnap pedig a Winmau World Masters kvalifikációján is részt veszel. Mennyivel igényel másabb felkészülést egy dupla versenyhétvége, mint mondjuk egy egyversenyes?

V.: Elméletileg nem nagyon. Arra kell odafigyelni, hogy fizikálisan és mentálisan is pihent legyek. Főleg a két versenynap között kell erre nagyon odafigyelni. Megpróbálok minél többet aludni, bár ezt egy majd’ húsz hónapos örökmozgó mellett nem olyan könnyű kivitelezni. Ezért minden nap megpróbálok meditációs gyakorlatokat is végezni, és így regenerálódni.

K.: A legutóbbi steel nemzeti bajnoki fordulóban Taki (Takács Gábor) ellen sajnos alulmaradtál a döntőben. Mondtad is, hogy ellenfeled nagyon összeszedetten játszott, míg nálad kicsit a káosz jeleit lehetett felfedezni. Mit gondolsz, mi lehetett a legfőbb oka annak, hogy nem sikerült győzni, és hogyan lehetne kiküszöbölni a problémát, hogy máskor esetleg ne forduljon elő?

V.: Nem kis káosz volt, hanem jó nagy. Nem részletezném, de legyen elég annyi, hogy nem tudtam teljesen koncentrálni. Ez meg is látszott a játékomon: nem éreztem komfortosan magam a színpadon, és nem tudtam koncentrálni kellően. A szünet után már sokkal jobban ment a játék, de Gábor addigra megnyugodott és kiváló, összeszedett játékkal megnyerte a meccset. Sajnos én nem tudtam feldolgozni teljesen azt a nyomást, ami rajtam volt.

A verseny után megfogadtam, hogy többet ilyen nem fordulhat elő. Kellő időben be fogok zárni tudatilag, hogy csakis az előttem álló feladatra tudjak koncentrálni. Ezt is gyakorlom az edzéseken.

K.: Szoktad-e elemezni a mögötted álló verseny(eke)t, vonsz-e mérleget, mielőtt nekiállsz a következő verseny(ek)re való felkészülésnek? Van-e esetleg olyan hasznos tanulság, amiket be tudsz építeni a felkészüléseidbe?

V.: Igen. Minden versenyem után még frissiben átgondolom, mi történt aznap. Aztán másnap – ha van videó a mérkőzésekről, és mostanában hála a jó égnek egész sok van – újranézem és elemzem a játékomat. Az ellenféllel nem törődöm, mert csak az enyém érdekel. Átnézem és átgondolom, melyek voltak azok a szituációk, amelyek a kelleténél rosszabbul mentek. Hol rontottam, mire nem figyeltem, és el is döntöm nagyjából, hogy mire kell jobban fokuszálnom az edzéseken. Ezek alapján álltom össze a következő versenyig az edzésprogramot. Mindig van, ami nem úgy sikerül, ahogy elterveztem és mindig találni olyan hibákat, amiket ki kell javítani, úgyhogy nem szoktam unatkozni.

Hozzászólások