A kocogásról futásról már több gondolatot is leírtam és próbáltam megvilágítania fontosságát. De egy dologról a futással kapcsolatban még nem beszéltem és ez a cipő !!!!

Én is mint mindenki úgy gondoltam hogy bármilyen sportcipő alkalmas arra hogy fussak benne. A versenysport múltam, NB I./B-s kézilabda kapusvoltam, sem mutatott mást, hiszen mi is kézilabdás cipőben futottunk az edzéseke, alapozáskor, rővid és hosszútávot, teremben és kültéren egyaránt.
Akkoriban ez nem is okozott semmilyen problámát és egészen jól is ment a futás. De most amikor 16 év után újra kezdtem, úgy gondoltam hogy egy bármilyen edzőcipő megfog felelni erre a célra, hiszen a futó cipő egy felesleges drága dolog ami másra nem is jó.

Na itt tévedtem a legnagyobbat. A futás ugyan is, főleg mert a környékünkön csak betonon van rá lehetőség, egy idő után komoly sípcsonti és izületi fájdalmakat okozott. Először azt hittem hogy csak túlterheltem a lábamat, túl nagy súlyt kell cipelniük, de ez nem volt igaz. Afutás nem az előbb felsoroltaktól volt nehét hanem attól, mert nem a megfelelő típusú cipőt használtam erre a célra.

Ezek után nekiáltam a meg is merni a lehetőségeket. Kiderült hogy ez sokkal bonyolultab dolog mint hogy futócipő vagy nem futócipő. Számos dolgot figyelembe kell venni a futócipő kiválasztásánál, mint példáúl a futás stílusát, a lábfejek állását a földön, a futás terepét és a futófelület anyagát, és a pénztárcáról már ne is beszéljünk.

Szerencsére az internet világában már mindent meglehet találni és aki türelmes annak minden kérdésére választ ad. Az első dolgo hogy elolvasok egy olyan oldalt ahol a cípő típusának kioválasztásához minden információt megtalálok. Ez az oldal aztán a www.futas.net oldalnak a kimondottan a futócipőkről szóló cikke volt: http://www.futas.net/cikkek/futocipo/megfelelo-futocipo-valasztasa.html

Ezután körbenéztem a sport felszerelés áruházak között és elmentem néhányba ahol a pénztárcámnak és az álltalam megfogalmazott cípőtípunak megfelelő terméket találhatok. Próbáltam mindenhol szakszerű segítséget igénybe venni. A legjobban a Decathlonban voltak felkészülve és ott megtaláltam a pénztárcámnak megfelelő cípőt mindössze 4900.-Ft ért.
http://www.decathlon.co.hu/ferfi-futocipok/8181520-ekiden-50-futocipo-1.html

Ezzel a cipővel a futás egy másik minőségbe került. Könnyed és izületkímélő, és gördülékeny lett. Sokkal jobb és élvezetesebb lett.

Hozzászólások